Begin 19de-eeuwse pachthoeve, tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel "De Breidels" (confer Breidels nummer 1). Gelegen op het einde van de Bosdreef, doch bereikbaar vanuit de Lariksdreef (confer Waardamme). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) afgebeeld bestaande uit een tweedelig woonhuis met dwarse stal. In 1851 registreert het kadaster de vereniging van beide woongedeeltes. In 1865 worden de schuur en een landgebouwtje gebouwd in opdracht van Irénée Peers de Nieulant, de toenmalige kasteelheer van het kasteel "De Breidels" (confer Breidels nummer 1). In 1883 vermeldt het kadaster de afbraak van het landgebouwtje in de boomgaard.
Hoevegebouwen gelegen rondom een grotendeels verhard erf. Erf ten noorden afgesloten door het boerenhuis; ten oosten en ten westen door een vrijstaande schuur en stal. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw met een zwart gepekte plint en afgedekt door licht overkragende zadeldaken met Vlaamse pannen. Boerenhuis van vijf traveeën met licht getoogde openingen onder strek; beluikte vensters vooraan en deur met bovenlicht. Geel en groengeschilderd houtwerk. Stal gelegen aan de erftoegang: zijgevels met laadluik. Schuur aan de overzijde van het erf, uitgebreid met recente aanpalende volumes; zijgevel met luchtsleuven.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/64, 1865/29, 1883/147.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)