erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87841
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87841

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige boerenarbeiderswoning met kleine stal en boomgaard, daterend uit de 18de eeuw en mogelijk gebouwd in opdracht van de kasteeleigenaars van het kasteel "Schoonhove" (confer nummer 85).

Historiek

De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), geeft reeds een hoeve weer. Op de kaart van 1785 van de omgeving van het kasteel "Schoonhove" (confer nummer 85) worden twee dwars op elkaar gelegen volumes weergegeven met het bijschrift "David van Reijbrouck hofstede". Zelfde configuratie op de kadastrale kaart van 1810 en op het primitief kadasterplan (circa 1835). Op de 19de-eeuwse kaarten uit het Rijksarchief te Brugge wordt hierbij een derde volume afgebeeld; bij de hoeve wordt vermeld "Guillielmus van Calloen land en hofstedeken".

In 1845 komt het hoevetje in handen van Ernest Rotsart. In datzelfde jaar registreert het kadaster de afbraak van één van de twee bestaande volumes en de bouw van een schuur en het huidige woonhuis. In 1877 vermeldt het kadaster de uitbreiding van de hoeve in opdracht van Camille Rotsart de Hertaing-Pecsteen; bouw van twee bakhuizen en een landgebouw achter het woonhuis, het bijgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw wordt afgebroken. In 1901 registreert het kadaster de afbraak van het volume dat teruggaat tot de 18de eeuw.
In 1950 wordt de schuur afgebroken en wordt één van de bakhuizen vergroot tot de huidige stallen. In 1956 wordt de schuur gebouwd.

Beschrijving

Voormalige hoeve bestaande uit een boerenwoning, stal en schuur. Bebouwing volledig omhaagd; de haagsamenstelling van Hulst, Beuk en Taxus rond de hoeve verwijst naar de status van een kasteelboerderij. De toegang bevindt zich tussen twee vierkante, bakstenen pijlers. Links van perceel ligt de moestuin.
Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken van Vlaamse pannen op een zwartgepikte plint. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën. Voorgevel met muizentandfries en licht getoogde openingen. Beluikte vensters met (mogelijk vernieuwd naar oud model ?) groen- en witgeschilderd houtwerk.
Kleine stal schuin achter de boerenwoning; de gevel aan straatzijde is voorzien van drie rondboogvormige staldeuren en een bovenliggend laadluik. Dwars op de weg gelegen schuur; verankerde baksteenbouw onder een overkragend zadeldak met pannen. Kopgevel met laadluik en uilengat.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1845/11, 1877/24, 1901/30, 1950/45.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1057: Figuratieve kaart van een kasteel, een hofstede en gronden onder de heerlijkheden Oostkamp en Nieuwenhove, eigendom van J. F. Rotsart, 19de eeuw.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Watering van Blankenberge, nr. 1079: Kaart van een hofstede, Rustenburg genaamd, gelegen te Oostkamp (heerlijkheid Oostkamp, 2de, 3de, 16de, 19de, 47ste, 49ste begin, de heerlijkheid Nieuwenhove, 2de, 3de, 4de, 5de, 10de begin en de heerlijkheid Houtschen, 1ste begin), groot 91-2-8 gemeten, in het bezit van A. Boudins, gemaakt door M. Lauwers, 1785.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Watering van Blankenberge, nr. 1085: Kaart van een hofstede, Rustenburg genaamd, gelegen te Oostkamp (heerlijkheid Oostkamp, 2de, 3de, 16de, 19de, 47ste, 49ste begin, de heerlijkheid Nieuwenhove, 2de, 3de, 4de, 5de, 10de begin en de heerlijkheid Houtschen, 1ste begin), groot 91-2-8 gemeten, in het bezit van A. Boudins, gemaakt door M. Lauwers, 1785.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Watering van Blankenberge, nr. 1088: Kaart van een hofstede gelegen te Oostkamp (heerlijkheid Nieuwenhove, 15de, 16de, 18de begin en heerlijkheid Oostkamp, 2de, 10de, 19de begin), groot 82-2-37 gemeten, in het bezit van Jan Rotsart d'Hertaing, 19de eeuw.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis (Sectie H), 1810.
ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele hagen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 282.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87841 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.