erfgoedobject

Notariswoning Ter Wege

bouwkundig element
ID
87854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87854

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning Ter Wege
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposante woning "TER WEGE" confer opschrift op de gevel. Voormalige notariswoning van Henri Claeys. Woning van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekken met een smalle voortuin. Breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een schilddak met grijze, Vlaamse pannen.
De familie Claeys koopt in 1851 een bestaande woning aan, die in 1926 in opdracht van Henri Claeys deels wordt verbouwd en verfraaid naar de plannen van de Brugse architect Henri Fonteyne. Een oude foto van het gebouw, gepubliceerd door Claeys in 1982, toont het woonhuis vóór de verbouwing van 1926. Het betreft een imposante herenwoonst van twee en een halve bouwlaag onder een schilddak en geritmeerd door rechthoekige openingen. Twee achteruit gelegen aanbouwen onder een plat dak flankeren het hoofdvolume. In 1926 wordt de halve bovenste bouwlaag gesupprimeerd, de bedaking vernieuwd met onder meer één centraal dakvenster en twee kleinere dakkapellen; ook de zijvolumes krijgen een half schilddak. De voorgevel wordt verfraaid met een natuurstenen parement met een erker op de eerste bouwlaag links en een rondboogvormig fronton boven de voordeur. Overal is het schrijnwerk in de vensters vernieuwd en is er onder meer een nieuwe kroonlijst op klossen aangebracht.
Achteraan, grote tuin. Een oude foto, gepubliceerd door Vande Ginste in 2005, toont een achtergelegen koetshuis in bak- en zandsteen met speklagen. Ten zuiden van de tuin loopt een pad naar de Guido Gezellestraat. Tussen circa 1846 en circa 1880 wordt achteraan het perceel de aanwezigheid van een molen, meer bepaald de "Lammertijnmolen", "Molen van Ockerhout" of "Molen Van de Velde" gesignaleerd. Deze is voor het eerst aangeduid op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) en voor het laatst op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1880.

  • Gemeentearchief oostkamp, Bouwaanvragen: Oostkamp, 1926.
  • CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 8-9.
  • VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, Gloucestershire, 2005, p. 50.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Notariswoning Ter Wege [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87854 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.