Beschrijving

In oorsprong 18de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een onverhard erf, toegankelijk via een lange oprijlaan die wordt afgesloten door een hekken tussen twee slanke pijlers. Het erf wordt aan noordoostzijde afgebakend door het originele woonhuis.

Historiek

Op een kaart, opgemaakt in 1821 naar een originele tekening van 1728, wordt de hoeve omschreven als "Jr. Guillielmus Leopoyver, heere van Erkeghem, hofstede". Ze bestaat ten noordoosten uit een woonhuis met een verspringend volume, ten zuidoosten bevindt zich een vrij lange schuur-/stalvleugel en ten noorden van het woonhuis nog een kleiner bijgebouwtje.
Op een andere kaart, getekend in 1821 naar de toestand van 1770, is de site weergegeven met een boomgaard en een ten zuiden gelegen landgebouw met er achter een aangelegde tuin. Het hoevedomein is op dat moment ook vanuit de huidige Stuivenbergstraat toegankelijk via een lange oprit.
De Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), geeft een hoevesite weer maar de configuratie ervan is onduidelijk.
Tegen het begin van de 19de eeuw is het zuidelijke landgebouw afgebroken en de stal/schuurvleugel uitgebreid confer weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835). De eigenaar op het ogenblik van de eerste registratie door het kadaster (circa 1835) is Phylys Veranneman uit Brugge. De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) geven dezelfde opstelling als op het primitief plan weer. Een plan met de bezittingen van Ch. Veranneman-Pardo uit het Rijksarchief te Brugge toont enkel het woonhuis en de langwerpige stallen. In 1857 noemt het kadaster Maria Veranneman, huisvrouw van Gustave Denegri, als eigenaar van de hoeve. In 1883 meldt het kadaster een uitbreiding van het woonhuis in noordelijke richting (confer huidige aangepaste dakhelling) en een aanpalende bergruimte, de bouw van een bakhuisje en de verbreding aan de noordkant van de stal. De schuur aan de erftoegang dateert eveneens van 1883. Sindsdien zijn de originele hoevegebouwen ingebouwd door meerdere recente loodsen en hangars. Aan de erftoegang wordt in de jaren 1990 een nieuw woonhuis gebouwd.

Beschrijving

Oorspronkelijk boerenhuis met rechts aangebouwde bergruimte onder een lessenaarsdak. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op een gepikte plint en onder een pannen zadeldak. Grote, aangepaste muuropeningen. Achteraan is het woonhuis uitgebouwd mogelijk met bijkeuken en later nog met stallen, respectievelijk circa 1883 en in de loop van de 20ste eeuw.
Ten zuidoosten van het erf; lange, wit beschilderde stal met regelmatige, kleine openingen en schoorstenen. Ten zuiden, vrij imposante schuur van bruine baksteen, gebouwd circa 1883 onder een licht overkragend zadeldak en met op de kopgevel luchtsleuven en een uilengat; achteraan werd de schuur later deels ingebouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/63.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Oostkamp, artikel 664.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1081: Figuratieve kaart van bossen onder de heerlijkheid Erkegem, eigendom van G. Lepoyver, heer van Erkegem, kopie gemaakt door J. van Rolleghem in 1821 naar het origineel van de hand van gezworen landmeter C. Verhaeghe in 1728.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1092: Figuratieve kaart van eigendommen (sectie C), eigendom van Ch. Veranneman-Pardo, 9,3 x 5,75, 19de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Watering van Blankenberge, nummer 1081: Kaart van een hofstede gelegen te Oostkamp (heerlijkheid Oostkamp, 6de, 10de, 17de, 18de, 19de begin), groot 44-1-34 gemeten, in het bezit van Ignace Pardo, gemaakt door P.J. Rabaut, 1770.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Watering van Blankenberge, nummer 1095: Kaart van een hofstede gelegen te Oostkamp, 19de eeuw.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje