erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87910
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87910

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve heden met gebouwen uit de 20ste eeuw, doch op een site waarvan de geschiedenis opklimt tot het begin van de 18de eeuw. Woonhuis aan de straatkant gelegen daterend van 1935 en achterliggende bijgebouwen, van de straat afgesloten door een haag.

Historiek

De voorafgaande bebouwing wordt reeds weergegeven op de kaart van 1717 uit het Rijksarchief te Brugge met de vermelding "Gerard De Klerck hofstede". Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge worden een woonhuis en stal afgebeeld, rechtover mekaar gelegen, loodrecht op de straat. Het primitief kadasterplan (circa 1835) en een plan van eigendommen van de weduwe van J. van den Wouwere, geboren Isabelle Beaucourt, en Jeanette Beaucourt geeft nog een derde gebouw weer, ditmaal dieper in en evenwijdig met de straat gelegen; dat gebouw wordt echter in 1883 reeds afgebroken. In 1850 wordt de hoeve verkocht aan landbouwer Albertus Carels uit Oostkamp. In 1928 worden het woonhuis en de stal allebei verlengd. In 1935 laat handelaar Adolf Vanneste-Pardo het woonhuis en de stal volgens het kadaster volledig herbouwen, weliswaar op dezelfde locatie dus mogelijk met behoud van de oudere kern binnenin en met enkel een nieuwe gevel. In 1948 wordt er een nog bewaard magazijn gebouwd achter de voormalige stal (die sindsdien is afgebroken) en in 1996 een grote, bakstenen loods.
Beschrijving. Breedhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd zadeldak met grijze mechanische pannen. Verankerde, bruine baksteenbouw met een voorgevel van oranje baksteen op een bepleisterde en grijs beschilderde plint. Rechthoekige openingen onder een wit beschilderde, betonnen latei en een korfboogvormige, verdiepte nis met geblokte ontlastingsboog. De witte beschildering van de lateien is als een band over de voorgevel doorgetrokken. Vernieuwd houtwerk. Achtergelegen stalgebouw; baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met golfplaten.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/112, 1928/64, 1935/22, 1948/24.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: Kadastrale legger, artikel 673.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1103: Plannen van eigendommen, eigendom van de weduwe van J. van den Wouwere, geboren Isabelle Beaucourt, en Jeanette Beaucourt, 19de eeuw.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Verzameling kaarten en plannen, nr. 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810.
STADSARCHIEF BRUGGE, Collectie Janssens de Bisthoven, II, nr. II1: Oostkamp Papenvijvers (Oostkamp, Erkegem), 1717 (kopie 1844).


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87910 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.