erfgoedobject

Kapel van Nieuwenhove

bouwkundig element
ID
87913
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87913

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Nieuwenhove
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Nieuwenhove
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond zogenaamd "Kapel van Nieuwenhove", opgericht in 2000 omdat de plannen voor het oprichten van een wijkkerk te Nieuwenhove moesten opgegeven worden. Geplaatst en gemetst door de leerlingen van het V.T.I. van Brugge. Eigendom van de kerkfabriek van Sint-Pietersbanden. Kapelletje, gelegen in een bloemperk met verhard pad naar en rond de kapel. Bakstenen pijlerkapel verlevendigd door het gebruik van witsteen voor de aanzet- en sluitstenen rondom de eigenlijke nis. Verjongende sokkel waarop de sokkel met een open, met marmer beklede nis staat. Verbrede bovenbouw met rondboognis, afgesloten door een glazen deurtje waarachter een houten beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Tederheid, vervaardigd door een kunstenaar uit het Waalse Sint-Hubert.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.
DEMULDER J., De kapellen te Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, nr. 4, jg. 2, 2001, p. 20-21.
PLASSCHAERT D., Jan Demulder, voorzitter heemkundige kring Oostkamp, in Honderd parochiebabbels uit Kerk en Leven, 2002-2004, Deel I (1-50), Oostkamp, 2004, p. 38.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Nieuwenhove [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87913 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.