Herdenkingsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herdenkingsmonument

Beschrijving

Herdenkingsmonument voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde burgers en soldaten uit Oostkamp en het gehucht Moerbrugge. Ontworpen in 1954 door beeldhouwer Cyriel Maertens uit Brugge (Sint-Andries) en uitgevoerd onder leiding van de Brugse architect J. Lansoght. Plechtig onthuld op 9 oktober 1955. Gedenkteken voor 47 burgerslachtoffers en twee militaire slachtoffers, opgedragen aan de 10de Canadese infanteriebrigade, die Oostkamp heeft bevrijd in september 1944.
Obelisk uit witte natuursteen met een hoogte van 8,15 meter, centraal gelegen op een driehoekig grasplein. Op de voorkant staat een zwevende figuur in bas-reliëf, die de armen ten hemel heft en op de achterkant een figuur met olijftak in de hand, als vredesteken. Vooraan staat het opschrift "ZIJ BLIJVEN LEVEN BIJ ONS"; op de rechterkant "1940-1945", "IN DANKBARE HULDE AAN ONZE DAPPERE BEVRIJDERS VAN DE 10DE CANADESE INFANTERIE BRIGADE" en "IN GRATEFUL MEMORY OF OUR VALLIANT LIBERATORS OF THE 10TH CANADIAN INFANTRY BRIGADE". Op de linkerkant staan de namen van de burgers en de soldaten en op de achterkant "HUN OFFER EREN WIJ".

• BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis (3), in De Merel, jaargang 12, nummer 2, 1988, p. 29.
  • BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis, in De Merel, jaargang 12, nummer 2, 1982, p. 29.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 295.
  • PLASSCHAERT D., Monumenten van bij ons, in De Merel, jaargang 27, nummer 3, 1997, p. 15.
  • PLASSCHAERT D., Op 8 mei, in Honderd parochiebabbels uit Kerk en Leven, 2002-2004, Deel I (1-50), Oostkamp, 2004, p. 41-42.
  • VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, Gloucestershire, 2005, p. 48.
  • VLAEMINCK C., 8-12 september 1944, De slag om Moerbrugge, Toen Brugge bevrijd werd, Brugge, 1980.