Beschrijving

Eclectisch burgerhuis en voormalige drukkerij-uitgeverij, gebouwd in 1898 in opdracht van drukker Vervaecke-De Spiegelaere. Léonce Vervaecke-De Spiegelaere (°1853) is eerst hoofdonderwijzer aan de gemeenteschool van Oostkamp (confer Stationsstraat nummer 152). De grond en de tuin zijn in 1898 eigendom van kandidaat-notaris Karel Despiegelaere uit Oostkamp en drukker Vervaecke-De Spiegelaere, het huis is enkel eigendom van deze laatste. Bij de bouw in 1898 wordt er nog een bijgebouw voorzien achter het woonhuis.
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, gebouwd van oranje baksteen in combinatie met arduin voor de verhoogde begane grond en afgedekt door zwarte pannen. Smallere rechtertravee uitgewerkt met een puntgevel met fraai windbord; dubbele poort op de begane grond, gevat in een verdiepte nis met decoratieve tegels; bovenliggend venster met een gietijzeren balkon en een oculus in de geveltop. Half ondergrondse kelderverdieping voorzien van vensters met dievenstaven. Naar verluidt stonden de machines van de drukkerij in de kelder. Licht getoogde vensteropeningen met geblokte omlijstingen en doorlopende horizontale banden. Gootlijst ondersteund door modillons. Rechts, lager aanpalend volume met garagepoort; puntgevel aan de straatkant met arduinen bolornament.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1899/20.
  • DENEWETH W., Hij leerde zijn volk (ver)talen, in Heemkundige Kring Oostkamp, 2005, nummer 11, p. 30.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje