erfgoedobject

Home voor weeskinderen

bouwkundig element
ID: 87930   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87930

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Home voor weeskinderen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige home voor weeskinderen, gebouwd in het begin van de jaren 1960 naar een ontwerp van architect Axel Ghyssaert (Sint-Kruis Brugge). Sobere, licht betonnen constructie met wit beschilderde, bakstenen muren.
De opdracht die uitgaat van de organisatie "Jongens- en Meisjesstad" om een kleine gemeenschap te bouwen voor 12 jongeren en een koppel begeleiders waarbij de nadruk ligt op het creëren van een familiale sfeer, wordt door de architect vertaald in een doordacht grondplan. Alle ruimtes bevinden zich op de begane grond wat, gezien de uitgestrektheid van het toen voorhanden zijnde terrein, goed mogelijk was, en wat een extra rustige, gezellige sfeer creëert. De ligging van de ruimtes is ingegeven door de lichtinval. Achter een blinde, noordgerichte straatgevel gaat een blok met de functionele ruimtes (fietsenberging, stookplaats) schuil; van daaruit, en van een links van de blok gelegen voordeur, bereikt men de centrale leefruimte. Transparante zuidzijde met grote glaspartijen en panoramisch uitzicht op het (toen nog) weidse landschap. Ten westen van de centrale leefruimte situeert zich een derde blok met de twaalf slaapvertrekken rondom een patio. Aan de zuidkant van de woning en in de oksel van de centrale leefruimte en de nachtblok bevinden zich terrassen.

Home pour jeunesse abandonnée et inadaptée à Oostkamp, Architecte A. Ghyssaert, in Architecture, 1963, nr. 52, p. 162-165.
Home pour la jeunesse abandonéee à Oostkamp, Architecte Axel Ghyssaert, in La Maison, 1963, vol. 19/3, p. 85-87.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Home voor weeskinderen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87930 (Geraadpleegd op 06-08-2020)