erfgoedobject

Gebouwen van Rijkswacht

bouwkundig element
ID
87938
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87938

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouwen van Rijkswacht
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouwen van Rijkswacht
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige gebouwen van Rijkswacht, gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw en bestaande uit de voormalige woning van de brigadecommandant (nummer 71) en de rijkswachtkazerne (nummer 75). Heden leegstaand; na bedreiging met sloop wordt er een herbestemming tot een sociaal woonproject gepland naar ontwerp van Buro II van Roeselare (onderzoek uitgevoerd door de Interbrugse Maatschappij voor Huisvesting).

Historiek

Bij Koninklijk Besluit van 9 december 1901 wordt te Oostkamp een nieuwe rijkswachtbrigade opgericht; de bouwwerken van de kazerne starten in 1902. Vanaf 14 juni 1905 (confer datum van een militaire omzendbrief) treedt de rijkswachtbrigade van Oostkamp in functie met één brigadecommandant en vier agenten te paard. Hun gebiedsomschrijving beslaat Oostkamp, Loppem, Waardamme en Zedelgem (tot 1919).
Het gemeentearchief van Oostkamp bewaart een bouwaanvraag van 1928, waarbij men vraagt om twee woonhuizen ("Oude Gendarmerie") te bouwen. Vermoedelijk betreft dit de vrijstaande woning nummer 71.
Vandaag bevindt het politiebureau zich, na een korte tijd te zijn ondergebracht in het gemeentehuis (confer Gemeenteplein nummer 1) en na de oprichting van "politiezone 5447 Het Houtsche" in 2002, aan de Siemenslaan nummer 6 starten in 1902.

Beschrijving

Historiserend complex bestaande uit de hoofdvleugel (nummer 75) en de voormalige woning van de brigadecommandant (nummer 71). De woning is later aangepast tot kapperszaak door onder meer het aanbrengen van een pui. Vrijstaand woonhuis gebouwd in 1928, volgens de bewaarde bouwaanvraag oorspronkelijk met aanpalend buurpand waar nu de oprit naar de achterliggende parking ligt. Rode baksteenbouw gecombineerd met arduin voor de plint en de rollaag. Voorgevel uitgewerkt als tuitgevel met uitkragende, getrapte fries. Bij het inbrengen van de houten pui met centrale deur en cartouches (al dan niet met opschrift) (van de kapperszaak ?) is de oculus gedicht en de vensters vergroot tot normale openingen op de tweede bouwlaag. Rechts, bakstenen muurtje met poort, dat doorloopt als tuinmuur. Achtergevel, uitgewerkt als puntgevel is voorzien van één gedichte opening.

Nummer 75. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en tien traveeën, per twee gekoppeld, afgedekt door een zadeldak bedekt met pannen, gevat tussen twee zijtuitgevels gedecoreerd met een getrapte fries. Zuidelijke zijgevel blind en gecementeerd. Halfondergrondse kelderverdieping. Segmentboogvormige vensters. Gootlijst op modillons. Achtergevel met geprononceerde traveeën (tweede en derde, zesde en zevende). Twee recentere uitbreidingen tegen de achtergevel.

  • Gemeentearchief Oostkamp, Bouwaanvragen: Oostkamp, 1928.
  • Provinciale bibliotheek Tolhuis Brugge, Oostkamp. Iconografie.
  • BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 59.
  • CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 296.
  • CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 22.
  • DEMULDER J., Het Houtsche: van heerlijkheid tot politiezone, in Heemkundige Kring Oostkamp, nummer 13, 2006, p. 13.
  • GILTE B., Rijkswachtkazerne wordt sociaal woonproject, in Het Nieuwsblad, 29 juni 2006.
  • VAN SLAMBROUCK J., Rijkswachtbrigade Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, jaargang 2, nummer 4, 2001, p. 28-29.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebouwen van Rijkswacht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87938 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.