Voormalige hoeve van het langgeveltype. In 1843 vermeldt het kadaster de bouw van twee aanpalende huizen in opdracht van de weduwe en de kinderen van Charles Peers (in gebruik genomen in 1852). In 1883 wordt er in het kadaster bij één van beide woonhuizen een bakhuis vermeld. Vermoedelijk worden beide huizen verenigd in de tweede helft van de 20ste eeuw.
Boerenwoning met ten noorden geïncorporeerd stal- en schuurgedeelte. Verankerde en ossenbloedrood geschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint; behoort tot de eigendommen van het naburige kasteel "Nieuwburg" (confer Nieuwburgstraat nummer 2). Eén van de dreven van het kasteel "Nieuwburg", aan de overzijde van de straat, vertrekt ter hoogte van de voormalige hoeve. Vernieuwd zadeldak met grijze, Vlaamse pannen. Woongedeelte van drie traveeën met een centrale ingang onder een luifeltje, uitgewerkt als een leien zadeldakje met windbord en steunend op houten consoles. Licht getoogde vensteropeningen met alternerend rood-wit beschilderde strekken. Rood en wit geschilderd, vernieuwd houtwerk.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/56, 1883/119.
Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis (Sectie F), 1810.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)