erfgoedobject

Boswachterswoning van kasteel De Breidels

bouwkundig element
ID
87952
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87952

Juridische gevolgen

Beschrijving

Karakteristieke woning, naar verluidt gebouwd als boswachterswoning van het kasteel "De Breidels" (confer Breidels nummer 1). De woning is gelegen in de bosrijke omgeving van het kasteel, meer bepaald ten noordoosten van het kasteeldomein, en is bereikbaar via een noordwestelijk zijtracé van de Kortrijksestraat. Het kadaster registreert de bouw van de woning in opdracht van Irénée Peers de Nieulant in 1871. Gelegen in de ankerplaats "Kasteel Nieuwburg en Breidels" confer landschapsatlas.

Woonhuis geïnspireerd door de cottagearchitectuur met een achterliggend bijgebouw. Witgeschilderde baksteenbouw op een grijsgeschilderde plint. De onregelmatige plattegrond, het ingangsportaal met afdak onder een lessenaarsdak met houten windbord en de overkragende bedaking met lichte knik, het houten windbord en de zorgvuldig in stroken gelegde oranje en grijze, Vlaamse pannen illustreren de cottage-invloed. Gevels gedecoreerd met sierankers, imitatie hoekkettingen en geriemde vensteromlijstingen met fijne druiplijst en baksteenfries onder de lekdrempels. Rechthoekige openingen met vernieuwd, roodgeschilderd houtwerk naar oud model. Rondboogvormig luik met decoratieve omlijsting in de puntgevel aan de voorzijde.

AROHM, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1871/9.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomeinen Nieuwburg en De Breidels

  • Is deel van
    Kortrijksestraat (Oostkamp)

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein De Breidels


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boswachterswoning van kasteel De Breidels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87952 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.