Dieper gelegen hoeve, teruggaand tot de 18de eeuw confer afbeelding van het boerenhuis op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In 1851 registreert het kadaster de opsplitsing van het boerenhuis in twee woongedeeltes. De stallen dateren van het vierde kwart van de 19de eeuw confer afwezigheid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880) en eerste weergave op de mutatieschets van 1899. In 1899 wordt de hoeve aangekocht door baron Irénée Peers de Nieuwburgh-Verbruggen, waardoor het deel uitmaakt van de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2). Eveneens in 1899 worden beide huizen opnieuw verenigd. Hoeve bestaande uit een boerenhuis en stal, toegankelijk via een erfoprit naast de hoeve nummer 3. Beide gebouwen zijn evenwijdig gelegen met de Nieuwburgstraat. Eénlaagse verankerde baksteenbouw met lichtroodgeschilderde gevels onder zadeldaken met pannen. Rechthoekige openingen. Lagere uitbreiding onder pannen dak tegen de zijgevel van het boerenhuis.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/63, 1899/13.
Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis (Sectie G), 1810.
Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1086B: Figuratieve kaart van een deel van het bos "Den Steen" geheten, eigendom van Max. de Peellaert, heer van Steenmaere, 1854.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)