Gerenoveerde, doch in oorsprong mogelijk 17de-eeuwse pachthoeve die tot op heden behoort tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2) confer ossenbloedrode beschildering van de gevels. Gelegen op de wijk Kaleshoek aan het begin van één van de zijvertakkingen van de Nieuwburgstraat die leiden naar de "Kapel van de Kaleshoek" (confer infra).
Historiek
Op de kaart van 1665 van de omgeving van het kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2) uit het Rijksarchief te Brugge wordt op deze locatie al een hoeve waargegeven bestaande uit twee dwars op elkaar gelegen volumes. Eveneens weergegeven op een kaart van na 1660 met de nieuwe grenzen van Loppem en Oostkamp. Mogelijk gaat het bestaande woonhuis terug op één van de twee vleugels. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en op de 18de-eeuwse kaart uit het Rijksarchief te Brugge wordt enkel nog het woonhuis weergegeven; het landgebouw aan de straatkant is verdwenen. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) bevindt zich achter het woonhuis een landgebouwtje; deze configuratie is tot op vandaag ongewijzigd bewaard gebleven. In 1954 bouwt men in opdracht van de familie Peers de Nieuwburgh een landgebouw aan de overzijde van de straat. In 1955 registreert het kadaster de uitbreiding van dit landgebouw met een varkensstal aan de overzijde van de straat. De varkenskwekerij wordt als nevenbedrijf van de nabijgelegen melkfabriek (confer nummer 32) opgestart, omdat men iets wou doen met de melkwei (restproduct van de melkverwerking).
Beschrijving
Erftoegang via een bakstenen brugje over de sloot en een ijzeren hek tussen twee nieuwe, bakstenen pijlers met ezelsrug. Het erf is omgeven door een haag.
Boerenhuis oorspronkelijk van het langgeveltype, loodrecht op de rijweg georiënteerd. Verankerde, geschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen (nieuwe dakkapel onder lessenaarsdak). Het voormalige woongedeelte van vijf traveeën is later uitgebreid met de twee linkertraveeën, die voorheen wellicht een geïncorporeerde stal vormen. Ter hoogte van de achtergevel is een opkamer met voutekelder merkbaar rechts van de achterdeur. Rechthoekige openingen met op de voorgevel alternerend wit-rood beschilderde strekken. Vernieuwd schrijnwerk onder meer beluikte vensters. Zijgevel met muurvlechtingen. Achtergelegen kleinschalig schuurvolume onder een sterk overkragend zadeldak met pannen; voorgevel met centraal een grote poort.
Aan de overzijde van de weg, een geschilderd schuurvolume van twee bouwlagen, volgens het kadaster gebouwd in 1954, en in 1955 achteraan uitgebreid met een varkensstal.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1954/29, 1955/41.
- Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 294: Kaart met de nieuwe grenzen van Loppem en Oostkamp, gemaakt door F. Verplancke, na 1660.
- Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 529: Perceelsgewijze kaart met de heerlijkheid Buskensambacht in Oostkamp, 18de eeuw.
- Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 595: Kaart met de goederen die behoren tot het kasteelgoed, Nieuwburch genaamd, te Oostkamp, in het bezit van Jan Neits, gemaakt door Jacques Lobberecht, 1665.
- Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis (Sectie G), 1810.
- VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, Gloucestershire, 2005, p. 11.