erfgoedobject

Beukenhoeve

bouwkundig element
ID
88012
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88012

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beukenhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Papenvijversstraat nr. 10/ Kampveldstraat. "Beukenhoeve", 19de-eeuws hoevetje gelegen op een smal, driehoekig perceel op de hoek met de Kampveldstraat, afgesloten door betonnen palen. Verhard erf met toegang aan de Papenvijversstraat tussen twee betonnen palen.
Bouw van het woonhuis en de stal volgens het kadaster circa 1864, in opdracht van Stanislas de Broqueville uit Gijseghem. Voor het eerst weergegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880). In 1939 is de hoeve in het bezit van de familie Janssens de Bisthoven-de Peellaert. In 1970 wordt de hoeve aan de noordzijde uitgebreid met een landgebouw.
Boerenhuis van het langgeveltype; éénlaagse baksteenbouw van vijf traveeën onder een licht overkragend zadeldak met pannen. Wit beschilderde gevels op een zwart gepekte plint. Achtergevel met één opkamertravee cf. keldervensters en luik onder de dakrand. Tegen de noordelijke zijgevel, laag aanpalend volume onder een lessenaarsdak. Stalgebouw, evenwijdig met het woonhuis aan de kant van de Kampveldstraat gelegen: verankerde baksteenbouw onder een overkragend pannen zadeldak.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1865/22.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: Kadastrale legger, Oostkamp, artikel 2420.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Beukenhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88012 (Geraadpleegd op 21-06-2021)