Imposant, vrijstaand woonhuis, gelegen langs het kanaal Gent-Brugge, ten zuiden van de brug van Moerbrugge, naast de Sint-Godelieveschool (confer nummer 98). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt er reeds een woonhuis met een kleine stal aan de straatkant weergegeven. In 1851 laat Pieter de Melgar-Coppieters uit Brugge het huis vergroten en wordt er in de boomgaard een schuur gebouwd. In 1865 vermeldt het kadaster opnieuw een vergroting van het huis, ditmaal in opdracht van Guido Arents de Beerteghem uit Brugge. In 1883 wordt er een bakhuis gebouwd. Op 15 en 17 april 1885 verkoopt kanunnik Théodoor Arents de Beerteghem de gebouwen aan koopman Henri Van Hove uit Oostkamp. Eind 19de of begin 20ste eeuw wordt er een pakhuis dwars op de bestaande schuur voorzien. In 1913 laat koopman Leo D'Hoore uit Oostkamp het woonhuis gedeeltelijk reconstrueren en wordt het pakhuis vergroot. Een oude prentkaart van het gebouw van vóór 1913 geeft aan hoe het bestaande woonhuis wordt uitgebreid en aangepast. De woning wordt verbreed met drie traveeën en aan straatkant voorzien van twee puntgevels, bekroond met een gebroken en rondboogvormig fronton.
Vrijstaande woning van twee bouwlagen met zeven traveeën aan de voorzijde en zes aan de achterzijde. Vermoedelijk bewaarde oudere kern. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op een grijsgeschilderde plint. Zadeldak bedekt met zwarte pannen. Opvallend zijn de drie puntgevels van 1913 (twee aan de voorzijde, één achter de achterzijde) met decoratief metselwerk; geveltop voorzien van oculus of twee rechthoekige vensters. Muizentandfries onder de goot. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk. Achterliggend gelijkaardig bijgebouwtje, dwars op het woonhuis gelegen.
CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 37.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)