Hoeve Ravenbosch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ravenbosch

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bestanddelen, met de vermoedelijk recente benaming "Ravenbosch". Gelegen op het einde van de Ravenbosstraat, waarbij de straat afdraait naar de hoeve toe. De hoeve bevindt zich vlakbij de grens met Oedelem (Beernem).
Reeds weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) worden twee naast elkaar gelegen woonhuizen, een landgebouw in de boomgaard en twee kleine bijgebouwen weergegeven; de hoeve is circa 1835 eigendom van de familie d'Hanins-van Outryve, toenmalige eigenaars van het kasteel "De Herten" (confer Hertsbergsestraat nummers 2-4) en wordt verpacht aan Jacob en Pieter Ballegeer.
In 1883 registreert het kadaster enkele verbouwingen in opdracht van Théobald de la Roche de Marchiennes-d'Hanins de Moerkerke; één van beide woonhuizen en het landgebouw in de boomgaard worden vergroot, één van de twee kleine bijgebouwen wordt omgevormd in een bakhuis.
Hoeve met boerenhuis, landgebouw en bakhuis gelegen rondom een centraal erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met pannen. Eénlaags boerenhuis volgens het kadasteronderzoek in de 19de eeuw bestaande uit twee woonhuizen, doch thans zijn er drie volumes te onderscheiden. De twee grootste volumes bevatten de woongedeeltes; lichtgeelgeschilderde gevels onder vernieuwde pannen zadeldaken. Geïncorporeerd stalgedeelte van bruine baksteen met laadluik in de zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/37, 1941/57.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje