erfgoedobject

Lapidarium

bouwkundig element
ID
88041
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88041

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lapidarium
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lapidarium
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In de tweede helft van de jaren 1970 beslist de gemeente om de graven van het voormalige kerkhof bij de Sint-Pieterskerk (confer Gemeenteplein zonder nummer), dat zich van oudsher situeerde ten westen van het kerkportaal op de locatie van het huidige Sint-Pietersplein, over te brengen naar een nieuw aangelegde begraafplaats aan de rand van de gemeente langs de Albrecht Rodenbachstraat (confer Albrecht Rodenbachstraat zonder nummer). Aanleiding was het plaatsgebrek op het kerkhof. Daarbij zijn enkele opmerkelijke grafzerken, geselecteerd op basis van de betekenis van de overledene, de symboliek of de typologie van de graven, en de muurgrafplaten afkomstig van de oude begraafplaatsen in de kerk in situ behouden en verzameld in een lapidarium tegenaan de noordbeuk van de Sint-Pieterskerk. Initiatief van de gemeente, in nauwe samenwerking met de Heemkundige Kring Oostkamp, die het lapidarium samenstelde en bestudeerde. Geopend in 2002 naar aanleiding van Open Monumentendag, thema Steen confer gedenkplaatje met opschrift "DIT LAPIDARIUM WERD IN 1987 OPGERICHT ALS HERINNERING AAN HET OUDE KERKHOF./ TER GELEGENHEID VAN/ OPEN MONUMENTENDAG 2002 WERD HET OPGEFRIST/ DOOR DE HEEMKUNDIGE KRING OOSTKAMP,/ HET GEMEENTEBESTUUR OOSTKAMP EN DE KERKFABRIEK ST.-PIETER./ 8 SEPTEMBER 2002".
Lapidarium deels afgeschermd door een smeedijzeren hekken tussen arduinen pilasters en op dito plint. Grafmonumenten deels verborgen onder de treurwilg. Bewaarde zerken van onder meer de familie Powis de Tenbossche (confer kasteel "Kevergem", Kevergemdreef nummer 11), de familie van der Plancke-van caloen de Basseghem (confer kasteel "De Cellen", Kapellestraat nummer 113). Verschillende neoclassicistische grafmonumenten en enkele gietijzeren kruisen, verscholen in twee plantsoenen.

  • DEMULDER J., De geschiedenis van het oude kerkhof van Oostkamp, in Stenen symbolen. Lapidarium rond Sint-Pieterskerk Oostkamp, Oostkamp, 2002, p. 4-5.
  • PLASSCHAERT D., Parochiebabbels. Nummer 26. Het lapidarium bij de Sint-Pieterskerk, in Kerk en leven, nummer 38, 2002, p. 76-77.
  • VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, Gloucestershire, 2005, p. 101.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lapidarium [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88041 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.