erfgoedobject

Huldemonument voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
88042
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88042

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huldemonument voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, geplaatst tegen de noordgevel van de Sint-Pieterskerk (confer Gemeenteplein zonder nummer), uitgevoerd door beeldhouwer A. De Wispelaere confer signatuur en ontworpen door "J. HUBBRECHT/ BOUWMEESTER" confer opschrift. Onthuld op 30 augustus 1925.
Grote, rechthoekige, getrapte gedenksteen uit witte natuurstenen met centraal een geprofileerde, tudorboogvormige nis. De nis lijkt aan weerszijden als het ware gestut door twee versneden steunberen, waarop de wapenschilden van Oostkamp en West-Vlaanderen voorkomen. In het midden van de nis is een groot kruis ingewerkt versierd met een krans en stralenbundel en centraal het hoofd van een gehelmde soldaat. Aan de voet van het kruis het beschilderde Belgische wapenschild versierd met kroon en loofwerk. Boven de nis de data "1914-1918" en een papaverhuisje, een bladerkrans en een eikentak. In de nis de namen van de gesneuvelde soldaten en het opschrift "WEEST UW ROEMRIJKE HELDEN INDACHTIG".

  • BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis (2), in De Merel, jaargang 12, nummer 1, 1988, p. 18.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 294-295.
  • PLASSCHAERT D., Parochiebabbels. Nr. 33, Wapenstilstand: 11 november, in Kerk & Leven, nummer 45, 6 november 2002.
  • PLASSCHAERT D., Monumenten van bij ons, in De Merel, jaargang 27, nummer 3, 1997, p. 15.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Huldemonument voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88042 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.