Gemeenteschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostkamp
Deelgemeente Oostkamp
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 152, Oostkamp (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostkamp (adrescontroles: 17-10-2007 - 17-10-2007).
  • Inventarisatie Oostkamp (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Stationsstraat nr. 152. Voormalige "GEMEENTE / SCHOOL / 1873" - cf. arduinen gevelstenen ter hoogte van de eerste bouwlaag - gelegen aan de rand van het centrum van Oostkamp. Vooraan bestaande uit de schoolmeesterswoonst, waarop in oorsprong achteraan een dwarsvleugel was gebouwd met enkele klaslokalen. Achtervleugel gesloopt en bebouwd met nieuwe gebouwen die thans in gebruik zijn door de dienst Infrastructuur van de gemeente.
In 1872 koopt het gemeentebestuur 54 aren 30 centiaren grond van de familie Veranneman om er een school en een woning voor de onderwijzer op te bouwen. Het bouwen van de school met bijgebouwen wordt na een openbare aanbesteding toegewezen aan aannemer Joseph Verbiest uit Oostkamp. De school wordt bestuurd door officiële onderwijzers en heeft in 1879 een 200-tal leerlingen. Door de wet-Van Humbeeck, en de Schoolstrijd die hierdoor wordt veroorzaakt, heeft de school echter enkel tot in 1879 dienst gedaan.
In de 20ste eeuw doet het gebouw dienst als brandweerkazerne en brandweerarsenaal (vóór 1960). In 1960 heeft de Siemensvestiging er zijn eerste atelier, vóór de grote nieuwbouw er kwam aan de Siemenslaan in 1961 (cf. Siemenslaan).
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd leien schilddak. Verankerde bruine baksteenbouw met gebruik van witte natuursteen voor de hoekkettingen en de negblokken rond de voordeur. Bepleisterde plint. Horizontale belijning door een als kordon doorgetrokken, arduinen onderdorpel. Rechthoekige vensteropeningen met arduinen latei en geblokte ontlastingsboog. Vernieuwd houtwerk, doch bewaarde voordeur met een rond bovenlicht dat decoratief uitgewerkt is met fijne roeden.

BOULJON G., De straatnamen van Oostkamp, in Kultuurleven te Oostkamp, jg. 6, nr. 1, 1976.
CAMBIEN K., Groei van een groep, 1898-1998. Siemens, Het Belgische verhaal, Tielt, 1998, p. 54.
CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 291-292, 299.
DENEWETH W., Hij leerde zijn volk (ver)talen, in Heemkundige Kring Oostkamp, 2005, nr. 11, p. 29.

Bron: Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Oostkamp)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.