erfgoedobject

Buitengoed van de familie Van Caillie

bouwkundig element
ID
88067
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88067

Juridische gevolgen

Beschrijving

Buitengoed van de familie Van Caillie daterend van 1868-1869. Het goed is gebouwd op een bestaand bebost perceel dat volgens Claeys het "Schotelaere bos" werd genoemd. Dicht begroeide aanplanting aan de straatzijde, waardoor het landgoed zelf moeilijk zichtbaar is vanop de openbare weg. Woning bereikbaar via een oprijlaan met bochtig verloop, die aan de straatzijde wordt geflankeerd door twee recente, lage bakstenen pijlers. Imposante, bepleisterde en witgeschilderde woning beïnvloed door de cottagearchitectuur confer verspringende bedaking en compact grondplan. Baksteenmetselwerk onder meer muizentandfries onder de gootlijst. Blauw beschilderd houtwerk, vermoedelijk nog authentiek (onder meer vensters met kleine roedeverdelingen, kroonlijst op klossen).
Ten noorden van de woning ligt een zeker 18de-eeuws bos, afgeboord met een beukhaag. In het bos staat een statige opgaande zomereik met een stamomtrek van 490 centimeter.

  • CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 162.
  • ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele hagen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 114.
  • ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele, solitaire bomen en struiken als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 61.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Buitengoed van de familie Van Caillie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88067 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.