erfgoedobject

Hoeve Ter Vijver

bouwkundig element
ID
88072
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88072

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Vijver
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Vijver
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve sinds 1975 naar aanleiding van een actie van de Heemkundige Kring van Oostkamp zogenaamd "Ter Vijver", naar de naastgelegen vijver die werd gedolven in de jaren 1930 voor de aanleg van de autostrade Brussel-Oostende (E40). De in oorsprong zeker 18de-eeuwse hoeve is gelegen net voorbij het kruispunt met de Larestraat.

Eerst weergave van bebouwing komt voor op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op een kadastrale kaart van 1810, bewaard in het Rijksarchief te Brugge, is de hoeve gelegen ten noordwesten van een zeker 18de-eeuwse hofstede "Ter Houtvyvere" met aangelegd domein, een voormalig leengoed van de heer van Nieuwenhove, jonker Philippe de Stappens (confer Larestraat nummer 6). De hoeve bestaat uit twee kleinere, naast mekaar gelegen volumes. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt de hoeve aangeduid als eigendom van Guillaume vanden Bogaerde, heer van Merelbeke. De hoeve bestaat uit een langwerpige vleugel dichtst bij de huidige straat en een in het verlengde liggende kleiner volume. Nog vóór 1880 wordt er een (later afgebroken) bakhuis gebouwd. Vermoedelijk rond het eerste kwart van de 20ste eeuw verkoopt de familie vanden Bogaerde de hoeve. In 1936 laat de nieuwe eigenaar, Camile Keereman, de bestaande gebouwen uitbreiden en een nieuw woonhuis, evenwijdig met de weg, optrekken. In 1949 vermeldt het kadaster de bouw van een hangar.
In kern 18de-eeuws gebouwenbestand, dat in de 19de eeuw is verbouwd en uitgebreid met een woonhuis. Laatstgenoemd is in de 20ste eeuw weer verlaten na de bouw van een nieuw woonhuis aan de straatkant. Oudere gebouwen loodrecht op weg gelegen: verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint, onder zadeldaken met Vlaamse pannen. Houtwerk onder andere laadluiken groengeschilderd. Recentere uitbreidingen tegen de achtergevels.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/133, 1936/130.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nr. 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810.
  • DE CRAEMER W., Hoevebenaming, Nieuwe benaamde hoeven in Oostkamp, in De Merel, jaargang 9, nummer 2, 1979, p. 23.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Hoeve Ter Vijver [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.