Beschrijving

Hoeve daterend van circa 1800 confer eerste afbeelding van de hoeve op de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge. De hoeve bestaat uit een loodrecht op de straat geplaatst boerenhuis en een ten zuiden gelegen schuur/stalvolume dat langs de straat staat. In de eerste helft van de 20ste eeuw is de hoeve eigendom van de familie van Outryve d'Ydewalle van Sint-Andries (Brugge). Zij laten in 1933 het boerenhuis uitbreiden aan de noordwestzijde en de schuur aan de zuidwestzijde.
Hoeve gelegen ten noorden van het kruispunt met de Larestraat, net ten oosten van de grens met de gemeente Loppem (Zedelgem). Erftoegang via ijzeren hekken tussen twee vrij imposante, witgeschilderde, bakstenen pijlers met een zwart gepekte plint en met piramidale bekroningen. Boerenhuis van het langgeveltype dwars op de straat gelegen en bestaande uit twee volumes confer de verschillende nokhoogte en de grootte van de vensteropeningen. Witgeschilderde baksteenbouw onder een vernieuwd pannen zadeldak op een gecementeerde plint. Voorgevel van negen traveeën met beluikte vensters; zijgevel met laadluik op zolderniveau. Schuur aan de straatkant met gedichte dwarse doorrit. Verankerde baksteenbouw onder een sterk overkragend zadeldak met pannen, met aan de straatkant vierkante venstertjes. De bouwnaad in de straatgevel wijst op de uitbreiding van 1933; zijgevel met staldeur onder betonnen latei en bovenliggend laadluik. Naast de schuur bevindt zich een omhaagde boomgaard met schapen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1933/20.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Oostkamp, artikel 419.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis (Sectie G), 1810.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje