Langgestrekte hoeve met schuur en bakhuis, daterend van eind 18de of begin 19de eeuw confer afwezigheid van bebouwing op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en afbeelding van de hoeve op de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge: boerenhuis met woon- en stalgedeelte, landgebouw en bakhuis. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) zijn het woonhuis en het landgebouw vergroot, het bakhuis blijft behouden. Zelfde configuratie op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880). Boerenhuis van het langgeveltype, loodrecht op de weg gelegen. Verankerde baksteenbouw onder een overkragend zadeldak met pannen. Witgeschilderd woongedeelte van zeven traveeën op een zwart gepekte plint. Stalgedeelte van vijf traveeën met gedichte openingen; zijgevel met staldeur en bovenliggend laadluik. Lage aanpalende uitbreiding tegen de achtergevel. Schuur met centrale doorrit evenwijdig met de weg; bruine verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen, recentere uitbreiding tegen de zuidelijke zijgevel en de straatgevel confer rode bakstenen. Bakhuisje naast het woonhuis van twee traveeën onder een zadeldak met pannen.
Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810.
DE CRAEMER W., Hoevebenaming, in De Merel, 1979, nummer 1, 1979, p. 19.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)