erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88081
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88081

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve gelegen in de bocht van de Waterstraat en naar verluidt het voormalige schepenhuis van de heerlijkheid Nieuwenhove. Oorspronkelijk stond de schandpaal van de heerlijkheid Nieuwenhove vóór het schepenhuis. Naar verluidt maakt een kaart van 1757-1760 melding van de oorspronkelijke plaats van de schandpaal. Boerenhuis en stal reeds afgebeeld op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge is er naast het woonhuis nog een bijgebouwtje te zien (vermoedelijk een bakhuis).
Boerenhuis met witgeschilderde voorgevel onder een vernieuwd zadeldak met Vlaamse pannen. Licht getoogde vensteropeningen met vernieuwd houtwerk. Bewaarde kroonlijst op modillons. Links van de voordeur is de voorgevel onderverdeeld met pilasters; tussen de vensters bevindt zich een nis met een kroonlijst rustend op consoles en een bovenliggend natuurstenen bas-reliëf. Zijgevel uitgewerkt als tuitgevel met vlechtingen. Tegen de zuidelijke zijgevel bevindt zich een lager, later aangebouwd volume onder een lessenaarsdak met pannen.
De stal ten noorden van het woonhuis is schuin ten opzichte van de weg gelegen; verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen. Witgeschilderde voorgevel op een zwart gepekte plint; licht getoogde openingen met rood beschilderd schrijnwerk.

  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nr. 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810.
  • DESOETE S., GERVOYSE P., VANDEN BERGHE P., Oostkamp, Beeld in beweging, Oostkamp, 2000, p. 64.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88081 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.