Vaarthuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vaarthuis

Beschrijving

Hoevetje zogenaamd "Vaarthuis", kleine hoeve gelegen op de kromming van de Westdijk ter hoogte van de monding van de Rivierbeek in het kanaal Gent-Brugge. Bestaande uit een aan de straat gelegen woonhuis, met een lagere annex, een bakhuis aan de kant van het water en een schuur/stal rechtover het woonhuis. Tot op heden behoort het hoevetje tot de eigendommen van de familie d'Ursel en het kasteel "Gruuthuse" (confer Stationsstraat nummer 196).
Het woonhuis met een klein bijhuisje worden voor het eerst afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835); eigendom van Wolfgang-Charles hertog d'Ursel. In 1859 vermeldt het kadaster de bouw van de huidige schuur in opdracht van Charles-Joseph hertog d'Ursel. De woning is verbouwd in de loop van 2003-2004 naar ontwerp van architectenbureau Pascal Stroobandt.
Gerenoveerd woonhuis confer vernieuwd pannen zadeldak en vernieuwd houtwerk naar oud model, gedichte deuropeningen. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag en oorspronkelijk vier traveeën op een zware plint; lager aanpalend volume met in de zijgevels een rondboogvenster. Waardevol bakhuis met verhoogde schoorsteen en pannen zadeldak; achteraan een kleine stapelruimte. Verankerde bakstenen schuur onder een licht overkragend en vernieuwd zadeldak met pannen; centrale dwarse doorrit.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1859/139.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje