erfgoedobject

Vaarthuis

bouwkundig element
ID
88083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88083

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vaarthuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoevetje zogenaamd "Vaarthuis", kleine hoeve gelegen op de kromming van de Westdijk ter hoogte van de monding van de Rivierbeek in het kanaal Gent-Brugge. Bestaande uit een aan de straat gelegen woonhuis, met een lagere annex, een bakhuis aan de kant van het water en een schuur/stal rechtover het woonhuis. Tot op heden behoort het hoevetje tot de eigendommen van de familie d'Ursel en het kasteel "Gruuthuse" (confer Stationsstraat nummer 196).
Het woonhuis met een klein bijhuisje worden voor het eerst afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835); eigendom van Wolfgang-Charles hertog d'Ursel. In 1859 vermeldt het kadaster de bouw van de huidige schuur in opdracht van Charles-Joseph hertog d'Ursel. De woning is verbouwd in de loop van 2003-2004 naar ontwerp van architectenbureau Pascal Stroobandt.
Gerenoveerd woonhuis confer vernieuwd pannen zadeldak en vernieuwd houtwerk naar oud model, gedichte deuropeningen. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag en oorspronkelijk vier traveeën op een zware plint; lager aanpalend volume met in de zijgevels een rondboogvenster. Waardevol bakhuis met verhoogde schoorsteen en pannen zadeldak; achteraan een kleine stapelruimte. Verankerde bakstenen schuur onder een licht overkragend en vernieuwd zadeldak met pannen; centrale dwarse doorrit.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1859/139.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vaarthuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88083 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.