Boswachterwoning

Beschrijving

Zogenaamd "Klaverhuis". Eerste boswachterwoning op het kasteeldomein Gruuthuyse (confer kasteel "Gruuthuyse", Stationsstraat nummer 196); de andere boswachterswoning, woning "Claerhuis", bevindt zich in de Kapellestraat nummer 87. Deze boswachterwoning is officieel gelegen langs de Westdijk, doch feitelijk tussen de Klaverdreef, een dreef van het voormalige kasteeldomein van "Gruuthuse", en het Zuidervaartje.
Het huis en de achtergelegen stal dateren volgens de gegevens van het kadaster uit 1902, in gebruik genomen in 1901. De bouw in opdracht van Charles-Marie graaf d'Ursel-Le Roux kadert volledig in de vernieuwde aandacht van het hele kasteeldomein, die wordt aangevat met de afbraak van het 'oude' kasteel in 1888 en de aansluitende nieuwbouw van het huidige kasteel.
Kleine woning op een L-vormig grondplan, geïnspireerd door de cottagearchitectuur confer verspringende daken en volumes, afgewolfd dakeinde en overkragende dakranden. Verankerde baksteenbouw met licht getoogde beluikte vensters, voorzien van vernieuwd houtwerk met grote roedeverdelingen. Recente uitbreiding aan de achtergevel; ook binnenin is de woning zwaar vernieuwd. Achtergelegen stalling: verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Bebouwing afgesloten door een haag aan de straatkant; erfoprit met ijzeren hekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1902/15.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje