erfgoedobject

Kleine hoeve

bouwkundig element
ID
88092
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88092

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve volgens het kadaster gebouwd in de periode 1869-1878, ter vervanging van een wat dieper gelegen woonhuis. Gebouwd in opdracht van barones Le Candèle de Gyseghem-de Robiano, samen met twee naastgelegen huizen aan de Beukendreef ten westen daarvan. Bebouwing oorspronkelijk gelegen in het domein van het kasteel "Bulskampveld". Weergegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880). Gelegen aan de noordzijde van de straat, nabij het kruispunt met de Kruisstraat. Heden nog gelegen in een beboste omgeving en afgeschermd door een lage haag aan de straatkant.
Woonhuis van het langgeveltype aan de straatkant en evenwijdig met de straat georiënteerd. Wit geschilderde en verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen. Lager aangebouwd volume in het verlengde van het huis aan de westzijde, eveneens onder zadeldak met pannen. Eenvoudige rechthoekige vensteropeningen met vernieuwd groengeschilderd houtwerk. Achterliggend bijgebouwtje, niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1870/8.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88092 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.