erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
88093
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88093

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine, 19de-eeuwse hoeve van het langgeveltype met bijhorend bakhuis, gelegen in de bocht van de Breeweg vlakbij de Hertsbergebeek en evenwijdig met de straat georiënteerd. De hoeve is gelegen in het voormalige gehucht "Wollestraet" confer zo aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Woonhuis en noordelijk gelegen bakhuisje dateren volgens het kadaster beiden echter pas van 1882, gebouwd in opdracht van Désiré Bultinck, een koopman in vlas uit Oostkamp. Weergave op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880) en vrijwel ongewijzigd bewaard gebleven.
Hoeve bestaande uit stal-, schuur en woongedeelte, voorafgegaan door een klein, met gras begroeid erf met een monumentale boom en betonnen paaltjes aan de straatkant. Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en witgeschilderde plint onder een licht overkragend zadeldak met Vlaamse pannen. Het woondeel uiterst rechts telt drie traveeën, de tussenliggende schuur bestaat uit één brede korfboogvormige inrit met recente dubbele poort, en het staldeel uit één travee. Woongedeelte recent uitgebreid met een volume tegen de zijgevel, eveneens met rondboogvormig luik. Zijgevel van het stalgedeelte met verscheidene staldeuren en bovenliggend rondboogvormig luik.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/89.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het bakhuis bleef niet bewaard. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88093 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.