Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit een eertijds opgesplitst woonhuis (voorheen nummers 32-34) gelegen op hoek van de Breeweg en de dreef naar nummer 30, met achteraan een lange schuur en een bakhuis. Vermoedelijk is het geheel opgetrokken in "1911" confer datering in het pannendak van de schuur. Het kadaster registreert de bouw in 1913. In 1935 wordt het woonhuis aan de noordzijde met twee traveeën uitgebreid. In 1950 bouwt men achteraan het perceel een nieuw landgebouw, wordt het woonhuis opgesplitst in twee woongedeeltes en het bakhuis uitgebreid. Op onbepaald tijdstip wordt het woonhuis weer samengevoegd.

Woonhuis met achterliggend bakhuisje evenwijdig met de Breeweg gelegen en met haaks daarop de schuur (evenwijdig met de dreef naar nummer 30). Woonhuis van anderhalve verdieping onder zadeldak met Vlaamse pannen, licht overkragend over de achtergevel. Voorgevel van licht rode baksteen doorbroken door licht getoogde vensteropeningen met strekken van gele baksteen. Zuidelijk woongedeelte van 1913 van drie traveeën met vernieuwd houtwerk, in 1935 uitgebreid met twee traveeën met heden bewaard houtwerk. Houten kastje met heiligenbeeldje links bovenaan de voorgevel. Achtergevel van het woonhuis van bruine baksteen met licht getoogde vensters met strekken van oranje baksteen. Zijgevels met telkens een rondboogvenster met strekken van rode en gele baksteen.

Dwarsschuur onder een overkragend zadeldak met pannen: in het noordelijk dakvlak gedateerd "1911". Noordgevel voorzien van kruisvormige verankering. Het erf is aan de straatkant omgeven door een haag en een witgeschilderd betonhekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1914/13.
    Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1935/6, 1950/9.