erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88098
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88098

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In oorsprong 19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bestanddelen, later uitgebreid en heden in gebruik als hondenfokkerij, zogenaamd "Broadwayfarm". Inwaarts gelegen hoeve bestaande uit een woonhuis en schuur, beide loodrecht op de straat georiënteerd en voorafgegaan door een lange geasfalteerde oprit. Woonhuis met geïncorporeerde stal volgens het kadaster gebouwd in opdracht van Eugenius Veranneman-de Watervliet in de periode 1834-1852, doch nog niet weergegeven op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854). In 1859 laat Veranneman de schuur bouwen evenwijdig met de bestaande stallingen. In 1888 worden de stallingen en de schuur vergroot in opdracht van Jules Denhaene, adjunct-griffier te Brugge. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt de hoeve uitgebreid onder meer met een nieuw woonhuis en loodsen.
Het voormalige woonhuis is een éénlagig boerenhuis van het langgeveltype. Verankerde baksteenbouw onder een overkragend zadeldak met pannen. Witgeschilderde voor- en achtergevel op een zwart geschilderde plint. Onregelmatige openingen met bewaard houtwerk. Woongedeelte aan de oostzijde, vermoedelijk vier traveeën breed, met links ervan een schuur- en staldeel met doorrit en staldeuren. Schuur tegenover de langgevelhoeve is eveneens een verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/27, 1859/66, 1889/11.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88098 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.