erfgoedobject

Station Lanaken

bouwkundig element
ID
881
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/881
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Station van Lanaken, gelegen op de spoorlijn Hasselt-Maastricht (Aken). Gebouwd circa 1850, had het een centrale vleugel van vier traveeën en twee bouwlagen, geflankeerd door bijgebouwen van één bouwlaag.

Bij de beschieting van 4 oktober 1914 wordt het gebouw zwaar beschadigd. In zijn huidige vorm is het een langgestrekt gebouw van één bouwlaag onder zadeldak. Van het oorspronkelijke gebouw resten de vier traveeën van de eerste bouwlaag van de centrale vleugel, en één travee van de links, flankerende bijbouw. Deze delen zijn nog voorzien van de rondboogvormige muuropeningen met een beschilderde, mogelijk gecementeerde boog. Getoogde vensters in de zijgevel. Het rechtergedeelte is recent.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Station Lanaken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/881 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.