erfgoedobject

Kortekeerskapel

bouwkundig element
ID: 88101   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88101

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kortekeerskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hertsbergeveldstraat z.nr. "KORTEKEERS / CAPELLEKE / 1899 / ONZE LIEVE VROUWE TER TROOST" cf. opschrift op arduinen fundatiesteen.
Kleine bakstenen veldkapel van 1899 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, in de volksmond genoemd de Kortekeerskapel en gebouwd in opdracht van de familie Vandevoorde. Gelegen ten oosten van de erfoprit van nr. 5, een recent herbouwde hoeve. De kapel is omringd met een boogvormige beukenhaag en gelegen onder een solitaire opgaande linde met een stamomtrek van 182 centimeter. Daarnaast is er Paplaurier en een roos geplant.
Zuilkapel van rood-bruine baksteen onder zadeldakje met zwarte Boomse pannen, bekroond door smeedijzeren kruis op de nok. Plint van rodere baksteen. Onder fundatiesteen, arduinen steen met opschrift "GOD VERBIEDT HET VLOEKEN". Centraal een rondboognis van gesinterde baksteen, binnenin bepleisterd en voorzien van Mariabeeld met Kind achter traliehekken. In de nis komen vier geglazuurde tegels voor met spelende kinderen als thema.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005, Hertsberge, 01.
Een dorp in de West, Het bosrijke Hertsberge, in Curiosa, jg. 36, nr. 357, 1998, p. 12.
ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele, solitaire bomen en struiken als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 152-153.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kortekeerskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88101 (Geraadpleegd op 26-05-2019)