Kortekeerskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostkamp
Deelgemeente Hertsberge
Straat Hertsbergeveldstraat
Locatie Hertsbergeveldstraat zonder nummer, Oostkamp (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostkamp (adrescontroles: 17-10-2007 - 17-10-2007).
  • Inventarisatie Oostkamp (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kortekeerskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hertsbergeveldstraat z.nr. "KORTEKEERS / CAPELLEKE / 1899 / ONZE LIEVE VROUWE TER TROOST" cf. opschrift op arduinen fundatiesteen.
Kleine bakstenen veldkapel van 1899 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, in de volksmond genoemd de Kortekeerskapel en gebouwd in opdracht van de familie Vandevoorde. Gelegen ten oosten van de erfoprit van nr. 5, een recent herbouwde hoeve. De kapel is omringd met een boogvormige beukenhaag en gelegen onder een solitaire opgaande linde met een stamomtrek van 182 centimeter. Daarnaast is er Paplaurier en een roos geplant.
Zuilkapel van rood-bruine baksteen onder zadeldakje met zwarte Boomse pannen, bekroond door smeedijzeren kruis op de nok. Plint van rodere baksteen. Onder fundatiesteen, arduinen steen met opschrift "GOD VERBIEDT HET VLOEKEN". Centraal een rondboognis van gesinterde baksteen, binnenin bepleisterd en voorzien van Mariabeeld met Kind achter traliehekken. In de nis komen vier geglazuurde tegels voor met spelende kinderen als thema.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005, Hertsberge, 01.
Een dorp in de West, Het bosrijke Hertsberge, in Curiosa, jg. 36, nr. 357, 1998, p. 12.
ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele, solitaire bomen en struiken als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 152-153.

Bron: Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hertsbergeveldstraat

Hertsbergeveldstraat (Oostkamp)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.