Hoeve De wilde wingerd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De wilde wingerd

Beschrijving

Inwaarts gelegen hoeve heden met de recente benaming "De wilde wingerd". Volgens het kadaster gebouwd in de periode 1840-1852 in opdracht van baron François-Joseph de Serret (1767-1849), eigenaar van het nabijgelegen kasteel "Drie Koningen" te Beernem (confer Beernem, Drie Koningen nummer 1). Vermoedelijk behoort de hoeve op het einde van de 19de eeuw en in het begin van de 20ste eeuw tot de eigendommen van het kasteel "Bulskampveld" te Beernem, dat heden deels uitmaakt van het Provinciaal Centrum Lippensgoed Bulskampveld; in 1904 verkoopt graaf Henri De Meeus het kasteel, dat werd gebouwd in 1889, met bijhorende gronden en landerijen, waaronder de hoeve "De wilde wingerd". De bezittingen raken deels versnipperd en de hoeve komt in particulier bezit. Heden klein tuinaanlegbedrijf.

Dieper gelegen hoevetje van het langgeveltype, loodrecht op de straat georiënteerd en gelegen op het einde van een lange, rechte en onverharde oprijlaan met bomen. Erf omzoomd door haag. Twee in mekaars verlengde liggende volumes van verschillende schaal. Baksteenbouw onder een zadeldak met pannen. Aangebouwd volume tegen de westelijke zijgevel onder lessenaarsdak met pannen. Wit beschilderde gevels op een zwart gepekte plint en met rechthoekige vensters. Beluikte openingen. Bijgebouwtjes volgens het kadaster daterend van na 1950 ten zuiden van het woonhuis, eveneens onder zadeldaken met pannen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/23.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Oostkamp, artikel 1059.
  • NUYTTENS M., Het domein Lippensgoed. Bulskampveld te Beernem en te Hertsberge, in Land van hout. Bebossing door Brugse families en instellingen omstreeks 1800, 2005, p. 52.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje