erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 8811   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8811

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voorheen gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gebetonneerd erf met centrale vaalt, ingeplant op de hoek met de Plankkouterstraat. Rechthoekige poort aan straatzijde, opgenomen in afgesnuite hoek van de dienstgebouwen; zeer gesloten aspect aan deze zijde.

Boerenhuis van een bouwlaag en zes traveeën onder gebogen zadeldak (nok parallel met straat, mechanische en leipannen), uit eind 18de eeuw. Aan erfzijde: verankerde, gecementeerde en grijsbeschilderde lijstgevel; houten muuranker links. Rechthoekige, voorheen beluikte, vensters in vlakke omlijstingen van arduin. Gelijksoortige deuromlijsting. Rechter zijgevel met uilengat en muurvlechtingen van mank aandak, die op verbreding en verhoging wijzen. Houten kozijnraampjes in de achtergevel, waarvan een vergroot.

Tegenover woonhuis: stal van vier ongelijke traveeën met rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijstingen van arduin. Bergplaats (links van boerenhuis): twee traveeën met rechthoekige deuromlijstingen van arduin en beluikt venstertje onder houten latei met rollaag. Gelijksoortige stalling tegenover het boerenhuis, links van de afgeschuinde poorttravee; verlaagd aandak merkbaar aan de overigens vernieuwde Plankkouterzijde. Veldpoort tussen deze stal en de langsschuur (nok loodrecht op Plankkouterstraat, rechts van woonhuis); puntgevels met muurvlechtingen gestut door middel van een centrale steunbeer; fries van rechte en overhoekse muizentand als afwerking van de langsgevels.

Tussen woonhuis en schuur lagen vroeger nog een wagen- en bakhuis (zie sporen van dakhelling op de schuurgevel aan erfzijde).


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8811 (Geraadpleegd op 17-02-2020)