erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88110
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88110
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve opklimmend tot de 18de eeuw. Onverhard, begraasd erf met aan noordzijde het woonhuis en verderop aan zuidzijde de stallen met de schuur. Ten zuiden van de stallen en de schuur loopt een grintweg. Op het plan van landmeter Jan Verhaeghe uit 1717 weergave van bebouwing aan dit gedeelte van de Lodistraat, mogelijk betrekking hebbend op de hoeve. Woonhuis, schuur en stalgedeelte aan de straatkant in elk geval opklimmend tot de 18de eeuw zie weergave op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835), waarop het woonhuis wordt afgebeeld bestaande uit twee woongedeeltes. Vereniging volgens het kadaster van beide woongedeeltes in 1851. Zelfde situatie op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) en de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880). Stalgedeelte aan de westzijde van de schuur volgens het kadaster daterend van 1938. Aanpassing en vergroting van het woonhuis in 1948 en 1949.

Eénlagig boerenhuis loodrecht op de straat gebouwd onder een vernieuwd, steil zadeldak met pannen. Lagere, recentere uitbreiding aan de straatkant tegen de oostgevel. Wit beschilderde gevels boven een gepekte plint. Bewaard houtwerk met luiken, wit en groen beschilderd. Stallen met tussenliggende schuur eveneens loodrecht op de straat georiënteerd: aaneenschakeling van drie volumes met een verschillende nokhoogte. Verankerde baksteenbouw: bouwfases te onderscheiden aan het verschillend metselwerk. Licht overkragende zadeldaken met Vlaamse pannen. Muuropeningen, onder andere luiken, onder betonnen lateien en met groen beschilderd houtwerk. Schuur met dwarse doorrit aan de zijde van de grintweg.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/28.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1936/3, 1938/11, 1948/6, 1949/7.
  • Stadsarchief Brugge, Collectie Janssens de Bisthoven, II, nummer 1: Plans cadastraux manuscrits cartes généalogies, Oostkamp, Papenvijvers (Oostkamp, Erkegem), Plan van 1844 gekopieerd naar het plan van landmeter Jan Verhaeghe uit 1717.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88110 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.