• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met woonhuis volgens het kadaster daterend van 1931 en met schuur opklimmend tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw confer afwezigheid op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt de huidige schuur omschreven als woonhuis. In 1922 wordt dit voormalige woonhuis volgens het kadaster vergroot. Hendrik De Vooght koopt de grond in 1931 van de familie Rooman d'Ertbuer en bouwt het huidige woonhuis; op dat ogenblik wijzigt het bestaande woonhuis in de schuur. Heden verbouwingen aan het dak van het woonhuis: toevoegen van grote dakvensters.
Woonhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak met twee recente dakvensters en bedekt met pannen. Verankerde baksteenbouw op plint van imitatiebreuksteen. Voorgevel met horizontale band uit witte baksteen. Decoratief metselwerk, alternerend in wit en rood, bovenaan de gevel onder de vorm van aaneengeschakelde rondbogen, en bij de rollagen boven de korfboogvormige muuropeningen. Centrale deur met glas-in-loodraam als bovenlicht. Schuur ten noorden van het woonhuis gelegen onder golfplaten dak, met een geknikt noordelijk dakvlak. Witgeschilderde gevels met twee schuifpoorten aan voorzijde en één poort aan de achterzijde. Aan straatkant stalgedeelte met staldeuren en kleine vensters. Met klimop overgroeide zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1922/5, 1931/5, 1941/3.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje