• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse hoeve

Beschrijving

In oorsprong eind 18de-eeuwse hoeve bestaande uit een achteraan gelegen schuur en vooraan een boerenhuis van het langgeveltype, van de straat afgescheiden door een erf met enkele fruitbomen, afgezoomd door betonnen paaltjes. Later opgesplitst in twee verschillende wooneenheden. Het erf van nummer 11 is toegankelijk via een sierlijk, ijzeren hekken; dat van nummer 13 via een smal buishekken voor voetgangers en een breder buishekken voor vervoersmiddelen met ingewerkte initialen "S" en "V", waarvan de "S" verwijst naar de midden 19de-eeuwse pachter Schatteman wiens afstammelingen vermoedelijk circa 1900 eigenaar worden van de hoeve. Nummer 13 is echter in het najaar van 2006 - tijdens de inventarisatieperiode - gesloopt. De schuur achteraan het perceel is tot hiertoe wel bewaard gebleven.

Historiek

Nog niet voorkomend op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), maar voor het eerst afgebeeld op een eind 18de-eeuwse kaart uit het Rijksarchief te Brugge van de omgeving van de Papenvijversstraat. De bestaande langwerpige, quasi parallel opgestelde volumes met tussenin een klein bakhuis worden voorgesteld middenin een deels beboomde tuin. Tussen het woonhuis en de straat is een geometrisch ingedeelde voortuin getekend, afgeboord door een haag. Het middenpad van deze tuin is als het ware geënt op een dreef in het aan de overzijde gelegen Kampveld (confer Oostkamp). Deze configuratie van gebouwen en tuinaanleg blijft ongewijzigd op de historische kaarten van 1808 en 1810 en op het primitief kadasterplan (circa 1835). Eigenaar van de pachthoeve circa 1835 is de Bruggeling Jacob Dujardin, de pachter Jozef Schatteman.
In 1926 wordt de hoeve opgesplitst in twee afzonderlijke woongelegenheden met elk een stuk van de schuur. Het kadaster vermeldt eveneens een "gehele herbouwing" - wat zich vermoedelijk beperkt tot het vergroten van de vensteropeningen - en een kleine uitbreiding van beide delen. De schuur wordt in oostelijke richting uitgebreid. Mogelijk is in de daaropvolgende jaren het bakhuis vóór nummer 13 opgetrokken. In 1947 registreert het kadaster bij nummer 11 de bouw van een stal naast het 18de-eeuws bakhuis.

Beschrijving

Verankerde en witgeschilderde baksteenbouw op geschilderde plint en onder pannen zadeldaken. Oorspronkelijk hoeve van het langgeveltype, later opgesplitst en nummer 11 vrij ingrijpend herbouwd confer onder meer vernieuwde dakvlakken met mechanische pannen, rechthoekige openingen met rolluiken. Nummer 13 met opdeling tussen woon- en staldeel. Woning van drie traveeën met centrale deur. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk en luiken. Staldeel met drie rechthoekige, roodgeschilderde staldeuren en tussenin kleine vensteropeningen. Herbouwde westgevel van oranje baksteen met luik op zolderniveau.
Schuin achter nummer 11 staat een 18de-eeuws, bakstenen bakhuis met gepekte plint en groen beschilderde deur. Recentere aanbouwen onder meer tegenaan nummer 13.
Achteraan gelegen schuur. Lange, verankerde baksteenbouw onder licht overkragende bedaking met pannen. Bij nummer 13 roodgeschilderde toegangspoort, bij nummer 11 groengeschilderde staldeuren. Recentere uitbreidingen tegen de achtergevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1947/12.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1065B: Kaart van een hofstede en gronden, eigendom van Jan Rabaut, opgemaakt door P.L. Messiaen, R. Aerts, F. d'Hauw, Gilliodt-van de Male, kopie van 1808.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Watering van Blankenberge, nummer 1084: Kaart van een hofstede gelegen te Oostkamp, in het bezit van Jan Rabat-Stalpaert, gemaakt door J.J. Rabaut-Lafrancq, 18de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer. 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje