erfgoedobject

Hoeve met café

bouwkundig element
ID
88122
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88122

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met café
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met café
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve gelegen op de hoek met de Breeweg en tot voor kort in gebruik als café "Den Hollander" confer uithangbord. Bestaand woonhuis, circa 1835 eigendom van Charles Veranneman, wordt in 1905 volgens het kadaster volledig gereconstrueerd in opdracht van herbergier Willem Leenaers uit Ruddervoorde. In de tweede helft van de 20ste eeuw rechts uitgebreid met een lagere aanbouw onder plat dak. Gekasseid wegdek vóór de bebouwing.
Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën. Verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met pannen. Gelijkvloerse verdieping met grote, rechthoekige vensters; eerste verdieping met licht getoogde vensters onder strek. Links bevindt zich een aanpalende schuur onder een hernieuwd zadeldak met Vlaamse pannen en voorzien van een grote houten poort met verticale beplanking en klinket. Links van de poort zit een klein, licht getoogd venster. Rechts van de herberg is een deel van de bijhorende grond afgebakend door een witgeschilderd betonnen hekken. Achteraan het perceel, aardappelkelder en daarachter op het grasplein een staande wip (kant Breeweg). Onbeschilderd betonnen hekken aan de Breeweg.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1906/10.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De gronden achter de hoeve werden verkaveld waarna de aardappelkelder en de staande wip zijn gesloopt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88122 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.