Voormalige langgevelhoeve volgens het kadaster gebouwd omstreeks 1867. Gelegen langs een kasseien zijweg, restant van de oorspronkelijke Proosdijstraat, dat quasi evenwijdig loopt met de nieuwe, geasfalteerde straat en dat behouden is na het rechttrekken ervan in 1971. Omstreeks 1867 omschrijft het kadaster de nieuwe gebouwen als een "huis en gebouw". Vandaag is er nog steeds een zeker onderscheid te maken tussen het woongedeelte rechts en het L-vormige volume links met de garage.
Nummer 104. Woonhuis van het langgeveltype van anderhalve bouwlaag met rechts vijf traveeën met vensters, een centrale deur en links een garagepoort. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Witgeschilderde voorgevel op een grijs (rechts) en zwart (links) beschilderde plint. Zijgevel links eveneens wit beschilderd op zwart beschilderde plint. Rechthoekige vensters op het gelijkvloers en licht getoogde halve vensters met vernieuwd houtwerk.
Rechts, nummer 102. Kleine arbeiderswoning met aangebouwde bergplaats onder pannen lessenaarsdak. Dubbelhuisje van drie traveeën met vernieuwd schrijnwerk.
Tussen nummers 102 en 104, buishekken.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1868/17, 1870/5.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Langgestrekte hoeve en arbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88127 (geraadpleegd op ).