erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
88131
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88131

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrij imposante, verzorgde woning gelegen op de hoek van de Lodistraat, rechtover de Sint-Jansparochiekerk van Hertsberge. Volgens het kadaster in 1926 gebouwd in opdracht van handelaar René Fiers.

Hoekhuis met kleine, met een lage haag afgezette, voortuin. Aan beide zijden vijf ongelijke traveeën en een afgeschuinde hoektravee, en twee bouwlagen onder vrij steil schilddak met Vlaamse pannen. Oranje baksteenbouw gecombineerd met strekse lagen van gesinterde baksteen voor de horizontale banden en met witgeschilderde en bepleisterde delen, waaronder de plint en de vensterbanken. Stilistisch aansluitend bij de traditionele neostijlen confer onder meer de bakstenen bogenarcade onder de gootlijst, dakkapel met bolbekroning en schouderstukken; anderzijds door onder andere de combinatie van baksteen en bepleistering en de doorgetrokken deurtravee met luifel en de halfronde traveebekroning, een beginnende verwijzing naar de art deco. Smalle korfboogvormige vensters op de verdieping, smalle en brede op het gelijkvloers. Voorgevel aan de Rapaertstraat met centraal geaccentueerde en deels bepleisterde inkomtravee onder rondboogvormig fronton met bolbekroning. Dubbele toegangsdeur met decoratieve, gietijzeren deurroosters onder luifel, daarboven rechthoekig en halfrond venster. Afgeschuinde hoektravee met gietijzeren balkon op bepleisterde consoles ter hoogte van de eerste verdieping en bovenliggende dakkapel met bolbekroning.
Bijgebouw aan de Lodistraat, verbonden met het woonhuis door recenter tussenliggend volume onder plat dak. Bijgebouw onder zadeldak met pannen en met een voorgevel op wit bepleisterde plint en voorzien van schuifpoort. Zijgevel links met toegangsdeur. Aan de kant van de Rapaertstraat, lange bakstenen tuinmuur.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1926/11.
  • BOULJON B., Oostkamp, Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, nummer 16.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het hoekhuis werd gerenoveerd met behoud van de erfgoedwaarde. Bij de werken werd het bijgebouw aan de Lodistraat en het verbindende volume onder plat dak gesloopt en vervangen door een nieuwbouw, verbonden met het hoekhuis. De bakstenen tuinmuur aan de Rapaertstraat werd eveneens gesloopt en vernieuwd; de tuin maakte plaats voor twee woningen.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88131 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.