erfgoedobject

Dorpswoningen

bouwkundig element
ID
88133
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88133

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Lage dorpswoningen volgens het kadaster in 1896 gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Jan te Oostkamp (Hertsberge) na het voltooien van de bouw van de parochiekerk Sint-Jan (1892-1895).
Lage woningen van anderhalve verdieping telkens bestaande uit drie traveeën met centrale deur. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen. Gevels deels gecementeerd (voorgevel nummer 12, zijgevel nummer 10) en deels wit beschilderd op een met cement bezette plint (voorgevel nummer 10). Zijgevel van nummer 12 voorzien van gevelbekleding. Lichtgetoogde vensters, uitgezonderd bij nummer 10 op het gelijkvloers. Nummer 12 met bewaard houtwerk uit de jaren 1930, met luiken op de gelijkvloerse verdieping en heden groen- en witgeschilderd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1897/5.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88133 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.