Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoningen

Beschrijving

Lage dorpswoningen volgens het kadaster in 1896 gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Jan te Oostkamp (Hertsberge) na het voltooien van de bouw van de parochiekerk Sint-Jan (1892-1895).
Lage woningen van anderhalve verdieping telkens bestaande uit drie traveeën met centrale deur. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen. Gevels deels gecementeerd (voorgevel nummer 12, zijgevel nummer 10) en deels wit beschilderd op een met cement bezette plint (voorgevel nummer 10). Zijgevel van nummer 12 voorzien van gevelbekleding. Lichtgetoogde vensters, uitgezonderd bij nummer 10 op het gelijkvloers. Nummer 12 met bewaard houtwerk uit de jaren 1930, met luiken op de gelijkvloerse verdieping en heden groen- en witgeschilderd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1897/5.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje