erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 88135   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88135

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Scharestraat nr. 1. Hoeve gelegen in de wijk de Schare, volgens het kadaster opgetrokken in 1932 in opdracht van de familie Van Dierendonck. Woonhuis met twee naastgelegen landgebouwen daterend van 1932. Uitgebreid in 1946 met nog twee landgebouwen, gelegen enkele percelen verderop ten noorden van de hoeve. Bebouwing van 1932 omhaagd en voorzien van voortuintje. Ten zuiden van het woonhuis bakstenen pijler met vernieuwd hekwerk.
Woonhuis van twee bouwlagen en drie travee├źn. Vernieuwde voorgevel met rode voorzetstenen, voorzien van sierankers. Segmentboogvormige muuropeningen in voorgevel en rondboogvenster in zijgevel, telkens met strekken van alternerend witte en rode baksteen en voorzien van vernieuwd houtwerk. Decoratieve lijst bovenaan de gevel van witte baksteen onder een vernieuwd zadeldak met pannen. Achterliggende stal onder een overkragend zadeldak met pannen.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1932/1.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88135 (Geraadpleegd op 16-07-2020)