Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve gelegen op de hoek met de Sterredreef, in het gehucht Kortekeer en tot het ontstaan van de zelfstandige gemeente Hertsberge in 1919 deel uitmakend van het grondgebied Ruddervoorde. Oorspronkelijk gebouwd bij een nu verdwenen 18de-eeuwse site, weergegeven op de kaart van 1718 van landmeter Jan Verhaeghe uit het Stadsarchief van Brugge en aangeduid als "de disch van Ste anna hofstede". Heden verdwenen site afgebeeld op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), bestaande uit twee loodrecht op de straat gelegen pachterswoningen met een bijhorend landgebouw in de boomgaard. Het hierbij gebouwde en heden bewaarde woonhuis dateert van het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw confer weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835) en afwezigheid op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Circa 1835 volgens het kadaster in het bezit van en bewoond door de weduwe en de kinderen van Jan Verhaeghe, die in 1869 het landgebouw in de boomgaard laten afbreken en het woonhuis uitbreiden met het stalgedeelte (kant Sterredreef). De twee pachterswoningen worden niet meer weergegeven op het kadasterplan van 1869. Ten laatste in 1882 zorgt Joseph Verhaeghe voor een tweede vergroting van het woonhuis.
Eénlagige langgevelwoning, bestaande uit een woongedeelte links (vijf traveeën) en stalgedeelte rechts (twee traveeën) onder een zadeldak met Vlaamse pannen en met lichte knik. Verankerde, witgeschilderde gevels op een zwart beschilderde plint. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk en ter hoogte van de vensters bewaarde duimen. Voormalig stalgedeelte met twee staldeuren in voorgevel en laadluik in zijgevel; vermoedelijk is de voormalige stalling omgebouwd confer vensters. Daarachter bijgebouwd volume met garage.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1869/46, 1885/80.
  • Stadsarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 76: Kaart van de bezittingen van de abdij van Cysoing te Oostkamp, Ruddervoorde en Wingene in gebruik door de proosdij van Hertsberge, door Jan Verhaeghe, beëdigd landmeter, 1718.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje