erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88139
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88139
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot het begin van de 18de eeuw confer weergave op de kaart van landmeter Jan Verhaeghe van 1718 uit het Stadsarchief van Brugge. Gelegen in de wijk Kortekeer en tot het ontstaan van Hertsberge als zelfstandige gemeente in 1919 deel van de gemeente Ruddervoorde. Afgebeeld op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Ten laatste in 1866 wordt het woonhuis volgens het kadaster vergroot en de achterliggende schuur gereconstrueerd.
Bewaard woonhuis aan straatkant met daarachter bewaard volume van de voormalige schuur, heden gerenoveerd tot woonhuis. Eénlagig woonhuis aan de straatkant onder pannen zadeldak. Voorgevel met een met cement bezette plint en gecementeerde zijgevels. Linkertravee met voutekamer en -kelder. Eenvoudige rechthoekige vensters met betonnen lateien en vernieuwd houtwerk. Met gras begroeide voortuin en rechts van het oorspronkelijke woonhuis grintweg met betonnen paal naar de achterliggende schuur.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1869/48.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Hertsberge, artikel 279.
  • Stadsarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 76: Kaart van de bezittingen van de abdij van Cysoing te Oostkamp, Ruddervoorde en Wingene in gebruik door de proosdij van Hertsberge, door Jan Verhaeghe, beëdigd landmeter, 1718.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88139 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.