erfgoedobject

Hoeve La Ferme Du Bon Dieu

bouwkundig element
ID
88141
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88141

Juridische gevolgen

Beschrijving

Verzorgde hoeve met vermoedelijk recente benaming "La Ferme du Bon Dieu" confer gietijzeren uithangbord aan de zijgevel, samen met de schuur opgetrokken volgens het kadaster in 1884. Hoeve van het langgeveltype, gelegen in een bocht van de Sterredreef schuin tegenover nummer 23. Tot het ontstaan van Hertsberge als zelfstandige gemeente behoort de hoeve tot het grondgebied Ruddervoorde. Recent houten hekken en haag aan de straatkant.
Hoeve bestaande uit een boerenhuis en achterliggende schuur. Verankerde baksteenbouw onder licht overkragende zadeldaken met Vlaamse pannen. Witgeschilderde gevels op een zwartgeschilderde plint. Eénlagig boerenhuis loodrecht op de straat georiënteerd. Eenvoudige rechthoekige vensters met roodgeschilderde lateien en voorzien van rood en witgeschilderd houtwerk. Achtergelegen schuur met stalgedeelte evenwijdig met de straat gelegen. Links poort en rechts staldeuren met aan weerszijden een venster. Zijgevel in het noordoosten voorzien van een houten beplanking en lessenaarsdakje voor het stapelen van hout. Waterpomp ten oosten van het woonhuis aan de straatkant.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1884/11.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve La Ferme Du Bon Dieu [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88141 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.