Kerkhof Sint-Jansparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhof

Beschrijving

Kerkhof, gelegen aan de noordzijde van de Sint-Janskerk met toegang ten oosten van de Sint-Janskerk en vanaf de Wingensestraat. In 1891 wordt een verzoekschrift van de kerkfabriek van Hertsberge voor de aanleg van een kerkhof door het gemeentebestuur van Oostkamp goedgekeurd. Baron d'Huart de Broqueville, de toenmalige eigenaar van kasteel "Bulskampveld" is bereid voor de bouw van de kerk en pastorie en voor de aanleg van het kerkhof de nodige grond af te staan. De officiële akte van schenking wordt verleden voor notaris Henri Claeys te Oostkamp op 16 november 1891. De aanleg gebeurt volgens het kadaster circa 1894.
Gesloten geheel door bakstenen muur aan de straatkant en hagen aan de overige zijden. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden met grint. Een centrale weg loopt van de toegang van het kerkhof naar de calvarie, een natuurstenen sokkel met daarop een gietijzeren kruis met Christusbeeld van 1893, omgeven door enkele lindebomen. Quasi centraal, het imposante, blauwe hardstenen graf van de familie Rapaert de Grass confer opschrift "SÉPULTURE DE LA FAMILLE RAPAERT DE GRASS" met bronzen basreliëfs van het Heilig Hart en knielende engelen. Centraal heraldische symbolen en daaronder het opschrift "PRINCIPUS OBSTA" in blauwe hardsteen. Bij de calvarie, sober natuurstenen graf van de zusters apostolinnen. Aan de noordzijde van het kerkhof, columbaria en laag omhaagde strooiweide. Sporadisch enkele bewaarde gietijzeren kruisen en graven van oud-strijders.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1895/4.
  • Onroerend Erfgoed, Documentatiecentrum, Kaarten en plattegronden K.C.M.L., nummers 385 en 679.