erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88166
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88166
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve gelegen in een smalle kromming van de straat, net vóór de kruising van de Robaardstraat en de Tempeliersstraat. Begin 19de-eeuwse hoeve bestaande uit een woonhuis, een quasi in het verlengde liggende stal en een achterliggende schuur. Het boerenhuis wordt met de stal en de schuur voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid ten zuiden van de "Ferme van de Walle", de later herbouwde nummer 13. Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) wordt de hoeve vermeld als "Ferme". In 1885 wordt achteraan het perceel een klein bakhuis bijgebouwd. In 1935 herbouwt men de stal meer uitgebreid richting de straat. Recente bijbouwen achteraan.

Boerenhuis quasi op de straat gelegen en enkel door een smalle spie erf, afgezoomd door een omheining van betonnen paaltjes, met een minuscule voortuin. Boerenhuisje van drie traveeën onder een pannen, licht overkragend zadeldak met bewaarde groen beschilderde, houten lijst. Mogelijk bewaarde voutekamer ter hoogte van de linkertravee confer keldervenster. Verankerde baksteenbouw met cementering (deels verwijderd op de zijgevel) met imitatievoegen. Vernieuwd schrijnwerk. Omlooppad. Ten westen van het erf, hoogstam boomgaardje bereikbaar via een metalen buisleuninghekken. De stal van 1935 bevindt zich ten noordoosten van het woonhuis. Verankerde bouw van oranje baksteen onder een pannen zadeldak. Rechthoekige openingen onder betonnen strek. Groengeschilderde, tweeledige staldeuren. Recente tussenbouw tussen de woning en de stal onder een platte bedaking. Oostelijke zijgevel met twee zoldervensters met arduinen lekdrempel en latei.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1885/91, 1935/20.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88166 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.