erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88169
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88169

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eertijds omwalde hoeve, gelegen ten westen van de Kasteelbeek in het gehucht Westkant, in kern mogelijk opklimmend tot de 16de-17de eeuw confer weergave van de site met vrij moeilijk definieerbare gebouwenconfiguratie op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).

Historiek

Op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 afgebeeld met een omwald boerenhuis en een buiten de omwalling gelegen landgebouw. De hoeve is toegankelijk vanuit de huidige Westmolenstraat. De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), geeft de hoeve weer bestaande uit twee gebouwen (vermoedelijk nog bestaand), gelegen binnen een omwalling en twee gebouwen ten westen van de omwalling, aan de kant van de toegangsdreef. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) staat binnen de gracht één groot volume, met name het woonhuis, afgebeeld. Het geheel is eigendom van landbouwer Philip Andries confer weergave van de hoeve op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als "Ferme Andries". In 1865 laat de nieuwe eigenaar Eugène van Outryve d'Ydewalle, toenmalig eigenaar van het kasteel "Raepenburg" (zie Kortrijksestraat nummer 532), één van de sinds de 18de eeuw weergegeven bijgebouwen slopen en de huidige, dwars op de straat georiënteerde schuur bouwen. Op dat ogenblik wordt ook de gracht gedeeltelijk gedempt. Verschillende kleine uitbreidingen van de oorspronkelijke volumes en de bouw van het nieuwe woonhuis dateren uit de 20ste eeuw. Op een kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van circa 1960 is de hoeve nog bereikbaar vanuit de Groen- én de Westmolenstraat. Het huidige woonhuis is nog niet opgetrokken en de dreef vanuit de Groenstraat loopt tot net vóór de stal en het boerenhuis. Het erf achter het nieuwe woonhuis en deze ten oosten van het lange schuurvolume zijn dus pas in het laatste kwart van de 20ste eeuw ontstaan.

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen onder meer een woonhuis, stal en lange schuur, recent aangevuld met een nieuw woonhuis. Het woonhuis en de stal liggen eertijds aan het einde van een dreef vanuit de Westmolenstraat, die later wordt verlegd naar de Groenstraat. De schuur is vandaag dwars georiënteerd ten opzichte van de toegangsdreef. Aan de Groenstraat is een nieuw woonhuis opgetrokken. Het oorspronkelijke woonhuis en de stal zijn niet zichtbaar vanop de openbare weg. Ten noordoosten van het woonhuis is nog een deel van de zeker begin 18de-eeuwse omwalling bewaard. Langwerpig schuurvolume uit het midden van de 19de eeuw, opgetrokken uit verankerde, bruine baksteen afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen en een lichte overkraging. Aan de erfkant, zeker één hoge doorgang met rood beschilderde poort. Kopgevel met verschillende luchtsleuven.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1865/103.
  • Rijksarchief Brugge, Landmetersarchief Peper (16de-18de eeuw), nummer 400: Ommeloper van de parochie Ruddervoorde, naar Cornelis Verhaeghe, J. Ghuuse, Simon Vandewalle, 1724-1729, 1e kohier, 13e begin.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88169 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.