Inwaarts gelegen hoeve die tot vandaag behoort tot de eigendommen van het kasteel "Pecsteen" (confer nummer 41). Eerste weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835) als eigendom van de heer Pecsteen-D’Hondt, woonachtig in het kasteel "Pecsteen" (confer nummer 41), en gepacht door Pieter Hosten. Het langwerpig volume bestaat uit een woonhuis met aanpalende berging/stalling. In 1889 vermeldt het kadaster de opsplitsing van het woonhuis in twee woongedeeltes in opdracht van baron Gustave Pecsteen-de Vrière. Beide woongedeeltes worden in opdracht van baron Raymond Pecsteen-de Meester in 1931 terug verenigd. Heden woning van verankerde, ossenbloedrood geschilderde baksteen afgedekt door een zadeldak met lichte overkraging, knik en belegd met Vlaamse pannen. Licht getoogde openingen onder alternerend rood en wit beschilderde strekken. Vernieuwd schrijnwerk onder meer luiken. Het kalf van het venster wordt als witgeschilderde band doorgetrokken over de gevel. Ter hoogte van de voormalige berging uiterst rechts zit vandaag een garage. Linkerzijgevel met enkele deuren naar de bergruimtes.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1891/21, 1931/20.
Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De woning werd gerenoveerd; er werd een extra muuropening gemaakt en de aanpalende berging/stal werd gesloopt. De woning is nog steeds ossenbloedrood geschilderd maar zonder horizontale witte band.